Irány a Mars!

A HPE szuperszámítógépe az emberiség Naprendszerbe való kijutását készíti elő. A NASA-val való együttműködés első lépése az éles környezetben zajló tesztelés.


Egy év az űrben

Kifinomult számítási képességeket igényel egy Mars-küldetés, melynek során számos probléma vár megoldásra. Többek között a kommunikációban fellépő késleltetéssel és az űrutazók biztonságával is foglalkozni kell. Az alapos tervezés és tesztelés elengedhetetlenül megelőzi a tényleges indulást.

Ennek keretében 2017. augusztus 14-én az Elon Musk alapította SpaceX segítségével juttatta fel Spaceborne Computer szuperszámítógépét a HPE a Nemzetközi Űrállomásra (International Space Station, ISS). A floridai Kennedy Űrközpontból elstartoló, NASA-val közös projekt az eszköz extrém körülmények közötti vizsgálatát célozza.A kormányzati ügynökség és az amerikai vállalat egy évnyi tesztidőszakot tervezett arra, hogy a kereskedelmi forgalomban elérhető számítógépes rendszert kipróbálják az űrben. Eddig ugyanis még sosem került sor a gyakorlatilag bárki számára megvásárolható, nagy számítási teljesítményt nyújtó eszközök anyabolygónk atmoszférájától távoli helyszínen történő kipróbálására. Korábban kizárólag célhardvereket készítettek ezekre a feladatokra.

A végéhez közeledő teszt azt hivatott kideríteni, hogy az egy év során – a tervek szerint ennyi idő alatt juthatna el az embereket szállító űrhajó a Marsra - képes-e egyenletesen magas színvonalú üzemelésre a Spaceborne Computer.


Kommunikációs kihívások a bolygóközi térben

Az űrkutatási projektekhez szükséges számítások zömét még mindig a Földön végzik el, az űrben elérhető számítási kapacitás korlátozottsága miatt. Ez a kialakítás azonban komoly kihívást jelent az adatok küldése és fogadása szempontjából. Míg a Holdon zajló kutatások vagy az alacsony, földkörüli pályán zajló feladatok esetében közel valós idejű lehet a párbeszéd a földi irányítóközponttal, bolygónktól távolodva egyre nő a kapcsolatban elkerülhetetlenül fellépő késleltetés.

Mintegy 20 perc alatt jutnak el a kommunikációs jelek a Marsról a földi központba, utóbbi reakciójának visszajelzése pedig ugyanennyi időt igényel. Ez a 40 perces kapcsolati lyuk minden emberi kutatást megnehezít a Mars felszínén. Potenciális veszélyt jelent, ha az asztronauták bármilyen, a küldetés szempontjából kritikus, de kizárólag általuk nem megoldható helyzettel találják szembe magukat.

Ahhoz, hogy a kifinomult fedélzeti számítási erőforrások megbízhatóan rendelkezésre álljanak a Marsra igyekvők számára, magas üzemidővel bíró rendszerre van szükség. Ez magával vonja az űrbeli környezetbe szánt technológia továbbfejlesztésének szükségességét, amit viszont csak a tesztekből levont következtetésekre lehet alapozni.

A célhoz vezető úton a HPE megtette az első lépést a szuperszámítógépének űrállomásra való felküldésével. A következő fázisokban további új eszközök, új technológiák kipróbálására kerül majd sor. Többek között a memóriavezérelt számítástechnikára (Memory-Driven Computing) alapuló megoldások ISS-re fellövésével többet tudhatunk meg arról, hogyan teljesítenek extrém körülmények között a Földön már ismert megoldások.

A Holdra szállás hatásával vetekedő mérföldkőhöz érünk

Amikor az Amerikai Egyesült Államok az emberiség történetében először sikeresen eljuttatott két embert a Holdra, azzal mindenki képzeletét beindította és nagy lökést adott jó néhány technikai fejlesztésnek. A mikrochipektől a teflonon át a memóriahabokig, számos olyan eszközzel és anyaggal gyarapodtunk, amik az űrkutatás fellendülése előtt nem álltak a rendelkezésünkre.

A Mars-küldetés adhat ismét robbanásszerű impulzusokat a technológiai fejlődésnek. A Spaceborne Computerrel zajló vizsgálat azonban nem csak arra világít rá, hogy mit kell még tenni a fejlett számítástechnika űrben való alkalmazásához. A Nemzetközi Űrállomáson elért eredmények abban is segíthetnek, hogy miként lehet továbbfejleszteni a nagyteljesítményű számítástechnikát (HPC) földi környezetben.

Mindez pedig számos egyéb területen gyakorol pozitív hatást a technológiai fejlődésre.

Az űrben elérhető korlátozott számítási kapacitás kiterjesztésére egyre nagyobb szükség van, sőt, a Mars elérésének ez egyenesen elengedhetetlen feltétele. Szerencsére az első, a HPE szuperszámítógépével zajló tesztek már zajlanak, melyek kiértékelésére hamarosan sor kerül. A projekt révén elért eredményeket pedig nem csak az űrbeli missziók továbbfejlesztésére lehet felhasználni, hanem anyabolygónkon is nagy hasznukat vehetjük.

Cimkék

Kapcsolatfelvétel

Hozzájárulok, hogy a Hewlett Packard Informatikai Kft., valamint a promóció szervező ügynöksége visszavonásig elektronikus vagy telekommunikációs úton megkeressenek, valamint további termékinformációt, marketing tartalmú megkeresést küldjenek a megadott e-mail címemre. Hozzájárulok, hogy a fent felsorolt társaságok adataimat közvetlen üzleti célból visszavonásig kezeljék, ennek keretében saját vagy üzleti partneri ajánlatot juttassanak el postai, illetve elektronikus (email) vagy telekommunikációs eszköz útján. Az adatokat a hatályos törvények alapján kezeljük, a megadott adatokat harmadik személynek nem adjuk át.

*Kérjük, hogy a csillaggal megjelölt mezőket mindenképp töltse ki. Köszönjük.